Linja-autonkuljettaja, 31

"Ajan paikallisliikennettä, linjaliikennettä sekä kotimaan ja ulkomaan tilausajoa. Rytmi on haasteellinen, sillä työvuorot määräytyvät tilausten mukaan. Joskus on lyhyempi vuoro ja toisinaan päivä voi venyä hyvinkin pitkäksi.

Työssä minut saa viihtymään sen vaihtelevuus ja yllätyksellisyys. Saan nähdä uusia paikkoja, joskus jopa sellaisia, joihin muuten ei olisi mahdollisuutta päästä. Aina pitää olla tilanteen tasalla.

Työ tarjoaa myös haasteita. On mietittävä, miten ison auton saa mahtumaan metsäteille tai mikä on järkevin tapa ajaa kaupungissa. Haasteet ja työn monipuolisuus auttavat jaksamaan.

Suurin haaste linja-autonkuljettajana on vapaa-ajan, työn ja ystävyyssuhteiden sovittaminen yhteen. Viikonloput ja lomat ovat kiireisiä, joten niinä aikoina joutuu olemaan usein töissä.

Olen myös paljon yksin. Vastuu kalustosta, matkustajista ja muista tienkäyttäjistä painaa. Tämä käy välillä raskaaksi. Myös työvuorojen arvaamattomuus sekä elämän suunnittelu eteenpäin on vaikeaa."

viihdy tyossa hoitaja

Sairaanhoitaja, 43

"Toimin sairaanhoitajana ja teen alalla myös kouluttajan ja asiantuntijan töitä. Pidän työstäni sen vapauden vuoksi.

Minulla on kymmeniä työnantajia ja työviikot ovat hektisiä. Viihtymistä lisää se, että voin aika vapaasti päättää mitä teen ja milloin.

Työviikkoni ovat täysin räätälöityjä. Voin esimerkiksi työskennellä kolmivuorotyössä sairaalassa, lentää asiantuntijaksi tai kouluttajaksi ulkomaille tai tehdä etätöitä toimistolla.

Pidän siitä, että työssäni on hallittava useita eri työkokonaisuuksia yhtä aikaa. Jatkuvasti on uutta opittavaa ja työ on riittävän haastavaa.

On mukavaa olla osa erilaisia työtiimejä ja olla jatkuvasti liikkeessä. Parasta on tavata joka vuosi sadoittain uusia ihmisiä ympäri maailmaa.

Suurimmat haasteet työssä viihtymiseen löytyvät katsomalla peiliin. Olen joskus liian tarkka yksityiskohdista, kun on kyettävä työskentelemään nopeasti

Päivät venyvät usein kymmentuntisiksi, ja välillä tekee tiukkaa saada mahtumaan mukaan yllättävät lisätyöt. Mitä mukavampaa ja haastavampaa työssä on, sitä enemmän on muistettava tarkkailla itsessä uupumisen merkkejä."

viihdy tyossa maanviljelija

Maanviljelijä, 40

"Viljelijän työssä viihtymisessä on erilaisia haasteita. Kevät on härdelliä, kun idätyskokeet, maanmuokkaukset ja kylvöhommat painavat päälle. Jännitämme säätä koko kasvukauden.

Syyskesällä alkaa valmistautuminen puintiin, ja taas jännitetään säätä. Huonot kelit tuovat kuluja, jotka vaikuttavat suoraan tulokseen.

Stressi vaikuttaa viihtymiseen. Aktiiviajan kiireen kruunaavat mahdolliset ja hyvin todennäköiset konerikot.

Kun viljat on saatu laariin ja kuivaksi, haastaa myynti. Myös paperisota, kirjanpito ja tukihakemukset ovat loputon suo.

Saan toimia työssä, jossa tuntuu isien perintö, sukuvelvoite ja kunnia ja jossa on oma vapautensa.

Viihtymistä lisää päättymätön mitan ottaminen luonnosta. Se, kun näkee nousevan oraan ja loppukesästä lainehtivan viljapellon. Se, kun saa taas sen vanhan palvelijan, mikä tahansa koneista, herätettyä talvilevosta ja kestämään kauden työt.

Lopulta kuivurilla kuivuvan viljan tuoksu ja se tunne, että ”me tehtiin se taas”. Viihtymistä lisää myös tieto siitä, että tuottaa laadukasta ja puhdasta ravintoa osana isompaa ketjua."

viihdy tyossa toimisto

Virastotyöntekijä, 57

"Ajauduin nuorena töihin valtionhallintoon, ja sillä tiellä olen edelleen. Työaikani on liukuva virastotyöaika, mutta pyrin säännöllisyyteen.

Viihdyn työssäni, mutta en tee sitä, mitä haluaisin eniten.

Eniten viihtymistäni nakertaa jatkuva kiire. Lisäksi haasteena on ylimmän johdon arvostuksen puute. Se on raskas yhdistelmä.

Kun alaisia ei arvosteta, tulee kiireen keskellä välillä sellainen fiilis, että voisi lyödä hanskat tiskiin. Jaksamista ja viihtymistä auttaisi paljon, jos joskus tulisi henkistä tukea kiireen keskellä.

Aliarvostaminen syö motivaatiota. Onneksi lähimpien tuki tulee keskiportaasta, heiltä saan parhaat kiitokset ja tsempit. Siksi jaksan tätä työtä.

Miltei ainut seikka, joka saa minut viihtymään hektisessä työssäni, on työyhteisö. Minulla on ihanat työkaverit, joista saan voimaa.

Pidämme yhdessä hauskaa työn lomassa. Kehittelemme yllätyksiä ja muistamme kivoilla tavoilla.

Tietysti myös hyvät käytöstavat, tervehtiminen, kiittäminen ja tarvittaessa anteeksipyyntö, lisäävät työpaikan viihtyvyyttä."

viihdy tyossa kauppias

Kauppias, 35

"Viihdyn työssä, jossa kädenjälki näkyy heti. Pidän hallinnollisista töistä ja esimerkiksi myymälätilan tai verkkokaupan järjestämisestä.

Minut saa viihtymään myös tieto siitä, että pystyn tarjoamaan ihmisille erilaisia ratkaisuja heidän tarpeisiinsa.

Viihtymiseen vaikuttaa myös työyhteisö. Minulla on vain tilapäisesti alaisia, mutta kannustava ja positiivinen ilmapiiri on yhtä kaikki tärkeää.

Haluan opettaa alaisiani positiivisen palautteen antamiseen. Jos on kehitettävää, on myös jotakin kiitettävää.

Viihtymiseeni vaikuttaa paljon se, että olen oma esimieheni. Se on myös haastavinta. Työ on vapaata, mutta pitää osata johtaa itseään.

Yrittäjänä voin tehdä töitä silloin, kun niitä on, ja ottaa lopun aikaa rennommin.

Myymisessä motivoivinta on onnistunut kauppa. Siitä tulee samanlainen euforinen tunne kuin hyvästä urheilusuorituksesta.

Asiakkailla on suuri rooli viihtymisessä. Jos kohtaa paljon ikäviä tyyppejä samana päivänä, se vaikuttaa.

Haasteena koen myös yksityiselämän ja työelämän yhdistämisen. Jaksamista syö, jos siviilipuolella on koettelevia aikoja."

Lue lisää työssäviihtymisestä asiantuntijoina työhyvinvoinnin asiantuntija Marja-Liisa Manka ja työterveyspsykologi Sanna Aulankoski.